5 redenen waarom het (bijna) nooit stuk gaat tussen glas
"Wat als het stuk gaat tussen het glas?" Dat is negen van de tien keer de eerste vraag die me gesteld wordt als ik onze Polysun ScreenLine systemen laat zien. Even voor de beeldvorming, het gaat om lamellen of plissé's die in het isolatieglas zitten. Nooit van gehoord? Geeft niet, je bent de enige niet. Hoewel ik al sinds begin deze eeuw, het jaar 2000 om precies te zijn, werk met deze systemen, weet bijna niemand van het bestaan af. Als het aan mij ligt, verandert dat snel.
Maar even terug naar de vraag waarmee ik begon: wat als het stuk gaat tussen het glas? Wellicht ook de eerste vraag die bij jou opkomt als je erover nadenkt. Op de een of andere manier vreest iedereen hetzelfde. Persoonlijk vind ik het een vreemde gedachte. Hoezo gaat het stuk in het glas?
Er zit glas omheen, een luchtdichte, siliconen randafdichting, en is stevig ingebouwd in een kozijn, of zoals de Belgen, onze voornaamste klanten zo mooi zeggen, in een "raam". Dit zorgt wel eens voor verwarring want een raam is voor mij als Hollander een ruit, en het woord "kozijn" zegt de gemiddelde Vlaming niets. Maar goed, de kans dat het stuk gaat tussen het glas is volgens mij een stuk kleiner dan wanneer het vóór je raam, eehhh...glas hangt.
Alles kan stuk, ook onze zonwering in isolatieglas.
5 redenen waarom het (bijna) nooit stuk gaat tussen het glas
Desalniettemin, leg ik graag uit waarom deze onzekerheid overbodig is. Vooropgesteld, alles kan stuk dus ook onze zonwering in isolatieglas. Maar geloof me, het hele productieproces, van grondstofkeuze tot glasmontage, is erop gericht dat de zonwering zo'n minimaal 20-25 jaar trouwe dienst doet. Hoe dan? hoor ik je vragen. Houd je vast, daar gaan we!
- De fabrikant produceert volgens ISO-9001 certificering. Dit betekent onder meer dat alle grondstoffen en materialen die binnenkomen steeksproefsgewijs worden gecontroleerd.
- In het productieproces - waar overigens bijna allemaal vrouwen het nauwkeurige werk doen - zitten meerdere controle momenten waarop de lamellen en plissé 's getest worden;
- De systemen zijn getest bij gerenommeerde instituten zoals Tuv, IFT Rosenheim en CSTB. Hiervan zijn officiele rapporten van duurtesten waarbij een norm van 20.000 cycli (= op- en neergaan) aangehouden wordt. Dit staat voor een gemiddeld gebruik in 20-25 jaar. Er is een keer doorgetest tot 200.000 cycli en nóg was het niet stuk.
- De systemen worden vervolgens bij ons ingebouwd in het glas door gespecialiseerde medewerkers, getraind om op elk detail te letten én alles te controleren voordat het afgeleverd wordt.
- Je krijgt van ons 10 jaar garantie, waarvan 5 jaar 100% , na 7 jaar 50% en als het in het 10e jaar nog stuk gaat, nog steeds 25%.
Kortom, het hele proces van begin tot eind is erop gericht dat het niet stuk gaat als het eenmaal in het isolatieglas zit. De ervaring leert dat áls er iets mankeert aan het systeem tussen glas, dit in het begin, zeker binnen 2 jaar zichtbaar wordt.
Heb ik je overtuigd, of je in elk geval meer vertrouwen gegeven?